Gezond leefpatroon

Naast een gezond eetpatroon is het voor ons fysiek,  psychisch en emotioneel welzijn ook heel belangrijk er een gezond leefpatroon op na te houden.

Bovenstaande piramide geeft aan wat we nodig hebben voor een gezond leefpatroon.

Een zinvol leven:

Zorg ervoor dat je ’s morgens met plezier kunt opstaan en dat je ’s avonds tevreden weer naar bed gaat. Doe dingen waar je blij van wordt en stel doelen in je leven. Het maakt niet uit welk doel je wenst te bereiken en welke zin jij aan je leven geeft, dat is trouwens voor iedereen anders. Het maakt zelfs niet uit of je het gestelde doel al dan niet bereikt. Het belangrijkste is dat de weg er naartoe vervullend is voor jou.

Ondersteunende relaties

Een goede relatie met familie en/of vrienden is heel belangrijk. In een goede relatie mag je zijn wie je bent en waardeer je de anderen ook zoals ze zijn. Wanneer je jezelf open opstelt en je laat je puur en kwetsbaar zien, dan is het contact meestal intens en vol vertrouwen. Je voelt je ondersteund op moeilijke momenten en gedragen in je plezier. Het is vervullend dit te mogen ervaren en te weten dat jij ook van betekenis bent voor de anderen. Gedeelde smart is halve smart en gedeelde vreugde is dubbele vreugde!

Positief denken

Positief denken heeft een heel grote impact op de kwaliteit van je leven. Als je positief denkt, voel je u opgewekt en vrolijk. Dit heeft tevens een effectieve weerslag op de fysieke gezondheid. Blije mensen zijn creatiever, ervaren meer levenslust en worden minder gemakkelijk ziek dan zwaarmoedige mensen.

Positief denken betekent niet dat je niet realistisch mag zijn. Wanneer er iets fout loopt, mag je echt wel zien dat het mis is. Maar als je positief denkt, zie je de opportuniteiten in zo’n situatie en zoek je naar de best mogelijke oplossingen zonder neerslachtig te worden, jezelf te beklagen of in een hoekje te gaan zitten.
Wie positief denkt, denkt probleemoplossend en ervaart ook minder stress.

Regelmatige herstelmomenten

Ons lichaam is niet gemaakt om constant fysiek of mentaal bezig te zijn. Regelmatig een (kleine) rustpauze inlassen is niet alleen heilzaam, maar zelfs broodnodig! De boog kan niet altijd gespannen staan. Na een rustpauze ben je weer terug opgeladen en heb je weer energie om verder te doen. En als je ontspannen bent, ben je ook veel creatiever en productiever!

Voldoende beweging

Bewegen is absoluut niet hetzelfde als intensief sporten. Als je niet graag sport, zorg dan voor voldoende beweging in je dagelijkse activiteiten. Neem dan de trap in plaats van de lift, maak een flinke wandeling, doe je boodschappen te voet of met de fiets en sta op om de radio stiller te zetten in plaats van de afstandsbediening te gebruiken.
Bewegen is erg belangrijk voor een goede bloedcirculatie!
Het is wetenschappelijk bewezen dat beweging de creativiteit en de productiviteit verhoogt en zowel het adrenaline- als het cortisolniveau verlaagt, waarmee je dus een positieve impact krijgt op de stressgevoeligheid.

Optimale voeding

Het hoeft geen betoog dat een gezonde, evenwichtige voeding niet alleen bijdraagt aan een gezond lichaam, maar eveneens meer energie genereert, een lichter gevoel geeft en voor een betere nachtrust zorgt.