Voedingsadvies
Het woord “dieet” roept meestal een beeld op van afslanken, honger lijden en hoofdzakelijk wortelen, sla en tomaten eten. Nochtans zou je het evengoed over “eetpatroon” kunnen hebben, want het volgen van een dieet is niet uitsluitend nuttig voor mensen met een kilootje te veel.
De meeste ziekten en kwalen verbeteren met een aangepast voedingspatroon. Bijvoorbeeld mensen die lijden aan diabetes, gewrichtsproblemen, darmproblemen (coeliakie, ziekte van Crohn, spastisch colon,…), voedingsintoleranties, huidproblemen zoals eczeem en psoriasis, migraine, kanker,… hebben veel baat bij het volgen van een specifiek voedingspatroon.
Verkeerde voeding kan je ziek maken, terwijl een juist voedingspatroon veel klachten kan verbeteren. Daarom is het zo belangrijk te weten welke voeding echt gezond is en welke voeding beter gemeden wordt.
Wat doet de voeding met jouw lichaam? Waarom is de ene voedingsstof heel heilzaam en helend, terwijl andere voedingsproducten je juist ziek maken? Met een beetje kennis kom je al heel ver. Het is niet de bedoeling dat je specialist wordt inzake voeding, maar het is wel van groot belang dat je voor jezelf heel bewust de juiste keuzes kan maken wat betreft jouw voeding.
Je lichaam wordt opgebouwd uit wat je dagelijks in je mond stopt. Je voeding wordt gebruikt om al je cellen te voeden en in stand te houden of te vernieuwen.
Als je een huis bouwt met stevige bakstenen en degelijk materiaal, dan staat het er een paar honderd jaar later nog.
Maar wanneer je minderwaardig materiaal gebruikt, geraakt het binnen enkele tientallen jaren in verval.
Zo is het ook met je lichaam. Wanneer je gezonde voeding eet en je hebt daarbij ook een gezond leefpatroon, dan is de kans op ziekten heel gering. Maar wanneer je je tegoed doet aan minderwaardige voeding is de kans dat een of andere ziekte zich manifesteert erg groot.
Aan de hand van jouw klachten en leefpatroon gaan we bepalen welke voeding voor jou het meest gezondheidsbevorderend is en welke voeding je beter mijdt.
Soms is het nodig om gedurende een bepaalde tijd een strikt eetpatroon te volgen om je lichaam de kans te geven weer in balans te komen. Wanneer de klachten verdwenen zijn, kan je vervolgens overgaan op een minder strikt en gezond voedingspatroon.