Voedingsintoleranties

Alsmaar meer mensen zijn intolerant voor een of meerdere voedingsmiddelen. Dit kan erg nare klachten geven.
In eerste instantie moet er een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen voedingsallergie en voedingsintolerantie.

Allergie is een reactie van het immuunsysteem. Het afweersysteem maakt specifieke antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in de voeding. Elke keer dat die bepaalde voedingsstof gegeten wordt, worden de afweerstoffen geactiveerd en gaat het lichaam een allergische reactie vertonen. Deze reactie komt heel snel en kan soms levensbedreigend zijn. De allergie voor die bepaalde stof blijft levenslang. Het is dus noodzakelijk de voeding waarvoor me allergisch is definitief uit het voedingspatroon te schrappen.
Allergie kan vastgesteld worden met een bloedanalyse of met een huidtest.

Veruit de meeste overgevoeligheden voor voeding zijn niet het gevolg van een allergie, maar van een intolerantie.
Intoleranties hebben met het immuunsysteem niets te maken. Bij intolerantie is er een probleem met enzymen en/of met het darmslijmvlies. Er worden dus geen antistoffen aangemaakt zoals bij een allergie. De klachten treden pas later op en zijn meestal erg vervelend, maar niet levensbedreigend. Intoleranties kunnen verholpen worden met een aangepaste behandeling.

Een veel voorkomende intolerantie is lactose intolerantie. Hierbij wordt er in de darm geen lactase aangemaakt, het enzym dat zorgt voor de vertering van lactose.
Typische klachten bij intolerantie zijn opgeblazen gevoel, buikkrampen, winderigheid en diarree.

De graad van intolerantie verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen reageren al bij het eten van een heel klein beetje van het voedingsmiddel waarvoor ze intolerant zijn, andere mensen reageren pas bij grotere porties.
De klassieke geneeskunde kent geen diagnostische tests voor voedingsintoleranties. Enkel lactose intolerantie kan getest worden. Daarom is het uittesten met kinesiologie erg waardevol voor het vaststellen en behandelen van voedingsintoleranties.
Met een (tijdelijk) aangepast eetpatroon en suppletie met natuurlijke stoffen kunnen voedingsintoleranties volledig overwonnen worden.