Impedantieweegschaal

Een bio-elektrische impedantiemeter geeft een uitgebreide en betrouwbare lichaamsanalyse en bepaalt het lichaamsgewicht, visceraal vet, onderhuids vet, spiermassa van de skeletspieren, basaal metabolisme en BMI.

Door middel van 4 elektroden aan handen en voeten wordt een heel zwakke elektrische stroom door het lichaam gestuurd voor het meten van de verschillende weefsels (onderhuids vet, visceraal vet en spierweefsel). Vetweefsel is een slechte geleider en vertraagt de frequentie van de stroom veel meer dan bijvoorbeeld de eiwitten van spierweefsel. Het compacte visceraal vet biedt dan weer meer weerstand dan de onderhuidse vetmassa.
De verschillende signaalsnelheden die het toestel meet worden vervolgens gebruikt om een gedetailleerde meting van de lichaamssamenstelling te maken.
De gebruikte stroom is zo zwak dat het totaal ongevaarlijk is voor ons lichaam. Het is zelfs niet eens voelbaar. Maar hoe gering de elektrische stroom ook is, ze kan de goede werking van een pacemaker ontregelen, dus mensen met een pacemaker mogen absoluut geen gebruik maken van een impedantiemeter!

De impedantieweegschaal die gebruikt wordt in het Dieetcentrum Zoersel is klinisch gevalideerd en geclassificeerd als medisch apparaat.