Proteïnen

Proteïnen of eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Ze zijn niet alleen belangrijk voor de opbouw van weefsels zoals spieren, botten, bindweefsel e.d., ze vormen ook enzymen, hormonen en andere stoffen met een regulerende rol in het metabolisme.

Geen enkel proces in het lichaam kan gebeuren zonder proteïnen!

 

Zoogdieren die traag groeien (denk aan een kangoeroe) hebben weinig proteïnen in de moedermelk. Hoe sneller een dier moet groeien, hoe meer proteïnen de moedermelk bevat.
En menselijk lichaam groeit traag,  onze moedermelk bevat dan ook weinig proteïnen.

Proteïnen zijn opgebouwd uit aminozuren. In de natuur vinden we meer dan 80 aminozuren, maar in onze voeding en in het menselijk lichaam komen slechts 20 aminozuren voor, 9 essentiële en 11 niet-essentiële.
De essentiële aminozuren kan ons lichaam niet aanmaken. We moeten ze dus uit de voeding halen. Niet-essentiële aminozuren kan ons lichaam aanmaken uit andere eiwitten.
Vlees, vis, eieren, zuivelproducten, kraakbeen en insecten bevatten veel proteïnen. Plantaardige voeding bevat veel minder proteïnen dan dierlijke.  Vooral de essentiële aminozuren vinden we het meest terug in dierlijke voeding.