Spiermassa
Ons lichaam heeft twee soorten spieren: gladde spieren en dwarsgestreepte spieren.
De gladde spieren zijn onwillekeurig, dit wil zeggen dat ze automatisch samentrekken en ontspannen, onafhankelijk van onze wil. Ze zijn onder meer te vinden in de organen, bloedvaten en luchtwegen.
Dwarsgestreepte spieren zijn willekeurig, ze reageren op een prikkel die vanuit de hersenen gegeven wordt. Ze zijn dus ondergeschikt aan onze wil. We kunnen zelf bepalen of we een willekeurige spier aansturen of niet. Deze spieren zijn de skeletspieren van armen, benen, vingers,… Zij vormen het actieve bewegingsapparaat.
Grote uitzondering op het bovenstaande is het hart. De hartspier is een dwarsgestreepte, maar onwillekeurige spier.
Elk menselijk lichaam beschikt over meer dan 600 spieren. Alle mensen hebben evenveel spieren, maar de ene heeft ze meer en beter ontwikkeld dan de andere. Spieren zitten overal, tot zelfs in de huid. Meestal zijn we er ons niet bewust van dat we bepaalde spieren gebruiken. Om te lachen gebruiken we bijvoorbeeld al 15 spieren en wanneer je loopt gebruik je gemakkelijk meer dan 200 spieren.
Wanneer we de spiermassa meten, gaat het uiteraard enkel over de skeletspieren. Mannen hebben meestal meer spiermassa dan vrouwen. Voor spiermassa zijn er geen officiële medische richtwaarden. Wanneer je veel sport beoefent of veel gesport hebt in je kindertijd, dan heb je meer spiermassa ontwikkeld dan wanneer je niet zou sporten.
Tijdens een dieet is het belangrijk de spiermassa op te volgen. Wanneer de voeding niet voldoende proteïnen bevat, gaat het lichaam deze uit de spiermassa halen, waardoor de spiermassa gaat slinken. Dit is uiteraard absoluut niet wenselijk! Maar spijtig genoeg is dit de realiteit bij veel (slechte) diëten.